Bolile psihosomatice(I)

Sunt acele boli organice puternic influentate de factorii psihologici (stres, conflicte, anxietate, etc). Orice stres prelungit poate cauza modificari la nivelul organelor pentru care exista o anumita vulnerabilitate. Unii cercetatori considera ca fiecare tip de personalitate are o vulnerabilitate specifica a unui organ (de ex personalitatile de tip A au o sensibilitate pentru bolile coronariene), altii ca fiecare om are cate un organ vulnerabil genetic la stres. De asemenea s-a constatat ca persoanele anxioase sau depresive fac mai usor diverse afectiuni psihosomatice.

 

Criterii de diagnostic:

Este prezenta o conditie medicala generala.

Factorii psihologici precipita sau exacerbeaza simptomele conditiei medicale generale ori interfereaza cu tratamentul, influenteaza negativ evolutia acesteia sau constituie riscuri de sanatate aditionale pentru pacient.

Exemple:

-o tulburare depresiva majora poate intarzia recuperarea dupa un infarct miocardic sau dupa o interventie chirurgicala

-anxietatea poate exacerba crizele de astm bronsic

-stresul poate exacerba simptomele dureroase in ulcerul gastro-duodenal sau poate determina o crestere a valorilor tensiunii arteriale la un pacient hipertensiv

 

Principalele afectiuni psihosomatice:

 

1.Cardiovasculare:

-angina pectorala, tulburari de ritm cardiac (aritmii), spasme coronariene – sunt mai frecvente la personalitatile de tip A agresive, iritabile, colerice, dar si persoanele anxioase dezvolta frecvent aritmii

-hipertensiunea arteriala: valorile presiunii arteriale pot fi crescute atat de stresul acut cat si de cel cronic

-hipotensiune arteriala, sincopa: un episod acut de anxietate sau teama excesiva pot determina sincopa prin reflexe vaso-vagale (de ex la o persoana careia ii e teama sa i se recolteze analize sau sa i se faca o anestezia locala la stomatolog)

2.Pulmonare:

astm bronsic: crizele de astm pot fi precipitate de stres

-anxietatea poate determina un sindrom de hiperventilatie

 

3.Digestive:

-bolile inflamatorii ale colonului (Boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica, sindromul de colon iritabil) pot debuta dupa un stres major; de asemenea stresul exacerbeaza simptomele acestora

-ulcerul gastro-duodenal: anxietatea poate determina cresterea aciditatii gastrice si accentuarea simptomelor dureroase

 

4.Neurologice:

-cefaleea: poate fi declansata sau exacerbata de un stres acut sau cronic

 

5.Dermatologice:

-urticaria de stres, neurodermatita, angioedemul; pruritul se accentueaza in anxietate

 

6.Endocrinologice:

-tireotoxicoza poate debuta dupa un stres sever acut

 

7.Reumatologice:

-bolile autoimune ( lupus, poliartrita reumatoida) pot fi influentate de factorii de stres

 

Tratament

Medicul psihiatru trebuie sa colaboreze cu specialistul care trateaza boala somatica. El poate ajuta pacientul sa isi constientizeze factorii de stres si modul in care acestia ii influenteaza sanatatea, sa ii inlature daca acest lucru este posibil sau sa invete anumite comportamente adaptative fata de acestia.

La nevoie se pot administra medicamente cu efecte anxiolitice in stresul acut sau antidepresive in tulburarile depresiv-anxioase datorate unei conditii medicale generale.

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti